maanantai 24. marraskuuta 2014

Mikä kirjalle nimeksi?

Lauantai-illan ratoksi leikimme sanaleikkiä, missä perheenjäsenet heittelivät heille merkityksellisisä tai sisällyksekkäitä sanoja. Noista lahjaksi saamistani ylevistä sanoista ajattelin kehitellä kirjalleni nimen. Saamistani sanoista parhaiten kirjani sankaria kuvaisi sana Ylpeys, mutta hänen osaansa tässä tarinassa kuvaisi paremmin Kasvu. Tarinan lähtökohtaa kuvaa Perintö, ja koko kirja on oikeastaan Matka, ja pariinkin otteeseen päädytään Kotiinpaluuseen. Perheen kesken totesimme, että vaikka Kohtu onkin todella sisällyksekäs sana, on kaikkein merkityksellisin ja voimallisin sittenkin Koti. 



Jos pitää juutuubin tarjoamasta EpicMajesticHeroicLegendaryDramaticMusicista, kuten minä, niin silloin pitää sellaisista kappaleista kuin Legacy, Prophecy, Justice, Revolution, Escape ym. Ylevää? Harmittavaista, että suomen kielessä on vain yksi sana kuvamaan perintöä. Samalla sanalla kuvataan sekä aineellista että aineetonta perintöä. Englannissa Legacy, Heritage, Descent, Bequest ja Patrimony ovat kaikki eri vivahteisia Perintöjä.

Annoin kuitenkin kirjalleni työnimeksi Perintö. 

Millaisella vivahteella Perintö maustetaan? Henkisellä. Kuka perii ja mitä? Päähenkilö perii Suojele-aina-heikkoja-moton, jota yrittää parhaansa mukaan noudattaa. Ainakin niin kauan, kun heikot ovat omia. Hämeen heimo perii maansa ja vahvistuu. Lukija perii aimo annoksen kansanperinteitä, uskomuksia, menneisyyden jumalia, loitsuja ja lauluja. Pienemmän annoksen rautakautisia taistelutaitoja, yleismaailmallisia soturin viisauksia ja ylevää elämänkatsomusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti